Abdij van Maredsous

De abdij van Maredsous is een benedictijnenklooster in Denée, België. De abdij staat bekend om zijn productie van bier, kaas en andere ambachtelijke producten en is een populaire toeristische bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en tradities van het kloosterleven.

Locatie van de abdij

De abdij van Maredsous is een benedictijnenklooster gelegen in de stad Denée, in de provincie Namen, België. De abdij is gelegen in het Waalse gewest van België, vlakbij de Maas, en is omgeven door bossen en glooiende heuvels. De stad Denée ligt ongeveer 60 km ten zuidoosten van Brussel en staat bekend om haar rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De abdij is een populaire toeristische bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en tradities van het kloosterleven, en staat bekend om de productie van bier, kaas en andere ambachtelijke producten.

Geschiedenis van de abdij

De abdij van Maredsous werd in 1872 gesticht door de benedictijner monniken van de Sint-Vincentiusabdij in Leuven, België. De abdij werd opgericht als een dochterhuis van Saint-Vincent en maakte deel uit van een grotere beweging van monastieke heropleving die in de 19e eeuw in België plaatsvond. Vandaag leven de benedictijner monniken van Maredsous nog steeds volgens de Regel van Sint-Benedictus, die het belang van werk, gebed en gemeenschapsleven benadrukt.

Ding om te bezoeken in de abdij

  • Kloosterkerk: De kloosterkerk van de abdij is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en staat open voor bezoekers voor de mis en andere religieuze diensten.
  • Museum: Het museum geeft inzicht in de geschiedenis van de abdij en de monastieke manier van leven.
  • Ambachtelijke winkels: De abdij biedt een verscheidenheid aan ambachtelijke producten, waaronder bier, kaas, honing, chocolade en jam, die te koop zijn in de winkel van de abdij.
  • Tuinen en terreinen: het terrein van de abdij omvat verschillende tuinen, waaronder een moestuin, een kruidentuin en een rozentuin, evenals een natuurpad met een prachtig uitzicht op het omliggende platteland.
  • Kloosterbibliotheek: de bibliotheek van de abdij herbergt een verzameling boeken en manuscripten die dateren uit de Middeleeuwen.
  • Gastverblijven: De abdij biedt ook gastenverblijven voor diegenen die geïnteresseerd zijn om het monastieke leven uit de eerste hand te ervaren. Ook bij de Bonsoy bungalows zoals de Woody House vind je mogelijkheden.

Abdijbier en kaas

De abdij staat bekend om de productie van bier en kaas, gemaakt met behulp van traditionele monastieke methoden en de beste natuurlijke ingrediënten. Het bier van de abdij is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder blond, dubbel en tripel, en wordt algemeen beschouwd als een van de beste in België. Ook de kaas van de abdij is van hoge kwaliteit en verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder Maredsous-kaas en Maredsous-tomme.

Conclusie

De abdij van Maredsous is een unieke bestemming die een kijkje biedt in de geschiedenis en tradities van het kloosterleven. Of je nu geïnteresseerd bent in een bezoek aan de kloosterkerk van de abdij, het museum wilt verkennen, de ambachtelijke producten wilt proberen of gewoon wilt genieten van de serene omgeving, de abdij van Maredsous is een must-visit bestemming in België.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>