De ruïnes van Montaigle

Gelegen in het dorp Falaën in de provincie Namen, nodigen de ruïnes van het versterkte kasteel van Montaigle bezoekers uit op een reis door de tijd . Gebouwd in de 14e eeuw en vervolgens vernietigd, staan ​​de overblijfselen nog steeds op een rots. Met uitzicht op de vallei van de Molignée en Flavion aan de andere kant, 18 km van het domaine du Bonsoy , het bezoek neemt je ook mee door de eeuwen heen dankzij het museum dat suggereert dat er nog een prehistorisch verleden te ontdekken valt onder deze stenen die eeuwig lijken!

De ruïnes van kastelen van Montaigle

De ruïnes bezetten de top van een kalkstenen massief van 160 meter . Hun majestueuze aspect geeft de vallei een betoverend tintje indruk van grootsheid en schoonheid. Tegenwoordig beschouwd als een majestueus overblijfsel, is het zijn verdedigingsfunctie die de bevolking die het tijdens hun leven bezocht, bijzonder op prijs stelde.

Van de oudheid tot de middeleeuwen de geschiedenis van dit fort omvatte zowel de ijzertijd als het lagere rijk. Beruchte archeologische vindplaats , de ruïnes van de rots van Montaigle zijn het onderwerp geweest van studies die het mogelijk maken om vuursteen , sporen van houten hutten, gespen of nog steeds handvol zwaarden uit vervlogen tijden te vinden keer!

In 900 lijkt een kasteel te zijn gebouwd waarvan nog maar een paar muren over zijn. Toekomstige constructies werden vervolgens gefabriceerd door heersers op zoek naar verdediging en aanval. Vierkante toren en de wederopbouw van verschillende nieuwe kastelen zal geleidelijk zijn militaire functie zien vervagen. Toen werd het een woonplaats en ten slotte belangrijk erfgoed van Wallonië , de geschiedenis van ruïnes van het kasteel van Montaigle verbergt nog steeds vele anderen geheimen waarvan alleen de tijd de bewaker is !

Het archeologisch museum

Met een oppervlakte van 100 m2 blikt het Museum van de ruïnes van de Rocher de Montaigle terug op de hele geschiedenis van een belangrijke archeologische vindplaats in Wallonië . Tijdlijn, archeologische opgravingen en vitrines laten u de grootsheid van de plaats waarderen. Oude kruisboogbouten, kanonskogels, gereedschap, servies, medailles, munten, glas-in-loodramen, plavuizen, leien en zelfs juwelen staan ​​naast de architectonische ontwerpen van het versterkte kasteel.

En als de ruïnes vandaag nog steeds al hun kracht uitstralen, is dat dankzij een monumentaal restauratie- en conservatieprogramma tentoongesteld in het Montaigle-museum. Een monument dat nog steeds in gevaar is vanwege zijn geologische ligging, talrijke verenigingen uit Namen en Dinant komen samen om te helpen bij het plan voor het behoud en de verbetering van de ruïnes.

Door de ruïnes van Montaigle Castle te bezoeken, treedt u niet alleen in de voetsporen van historische mysteries. Maar indirect werk je ook mee aan de redding van het versterkte kasteel van Montaigle. Grondwerken, consolidatie, uit het water of zelfs herinrichting van verkeerspaden en culturele verbetering zijn slechts enkele van de missies van de vereniging Vrienden van Montaigne Asbl!

Ten slotte maken culturele zomerevenementen en buitenschoolse activiteiten het tot een juweel dat het hele gezin zal bekoren tijdens een verblijf in hetBird House d’Hastière ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>