De Lessevallei

La vallée de la Lesse passe par le Domaine de Bonsoy

Een waterweg die de twee Belgische provincies Luxemburg en Namen doorkruist, de Lessevallei biedt talloze activiteiten om alleen, met vrienden of met familie te doen. De bedding van 89 kilometer strekt zich uit van Ochamps tot Anseremme waar de rivier uitmondt in de Maas. Bekend om zijn afdaling per kajak of kano, in de buurt van de Maasstad Dinant , is de Lesse-vallei ook een route waar u kunt genieten van kastelen, grotten, bruggen en dammen vanaf de kust, geschikt voor paardrijden of wandelen.

Een landelijk en bewaard gebleven landschap

Bossen en natte weiden langs de oevers van de Lessevallei bieden een natuurlijk schouwspel en ongerept landschap. IJsvogels, bevers en andere slechtvalken bezoeken de oevers met uitzonderlijke bosmassieven. Iepen, eiken, essen, esdoorns of doornstruiken wisselen af ​​met rotswanden die uitkijken over de hele route van de Lessevallei naar Anseremme.

De Lesse, een vredige en wilde rivier, biedt een kronkelend parcours waar het water talrijke grotten heeft uitgehouwen, echte bakermaten van de mensheid die u kunt bezoeken.

Het domein van de grotten van Han-sur-Lesse

Bekend om zijn immense ondergrondse kamers, is het gebied van de grotten van Han-sur-Lesse het pantheon van favoriete toeristische trekpleisters voor Walen binnengegaan. Een ondergronds juweeltje voor liefhebbers van geologie, de Han-grotten zijn geschikt voor het hele gezin. Natuurgebied, het herbergt een dierenpark dat bestaat uit dieren die deze fantastische regio bewonen of hebben bevolkt. Aangepast aan de seizoenen kan elke bewoner zichzelf observeren in zijn natuurlijke habitat. Wolven en bruine beren zijn slechts twee van de honderden Europese soorten die in meer dan 250 hectare bos voorkomen. Ook zal het PrehistoHan-museum je meenemen in de geschiedenis van de mensheid.

Furfooz park

Voor liefhebbers van wandelingen is de infrastructuur van het Furfooz-park de ideale plek om vele andere archeologische en historische overblijfselen van de Lesse-vallei te observeren. De grotten van Trou des Nutons en Trou du Frontal kunnen worden bezocht tijdens een wandeling die wordt onderbroken door de ruïnes van middeleeuwse forten, muren en andere Romeinse thermale baden die tijdens een rondleiding kunnen worden gewaardeerd.

De dorpen van de Lessevallei

Daverdisse, Han-sur-Lesse, Houyet en Anseremme zijn vier van de meest bekende en meest bezochte dorpen die grenzen aan de Lesse-vallei. Onder de must-see archeologische vindplaatsen om te bezoeken, denk aan de Lorette-Rochefort-grotten en het Chaleux-gat en de naalden in Houyet. Niet ver daarvandaan, maak een doorgang door het dorp Celles en zijn kasteel van Vêves, daterend uit de 15e eeuw en waarvan de magische afdruk een omweg waard is. Het koninklijk kasteel van Ciergnon biedt ook begeleide wandelingen tussen 6 en 7 kilometer door de jachthuizen en tuinen die werden aangelegd tijdens het bewind van Leopold I. Ten slotte, het kasteel van Walzin, gelegen in Dréhance, vlakbij Dinant, kijkt uit over de vallei van de Lesse vanaf een rotsachtige top van 50 meter.

Wandelingen langs het water

De Lessevallei biedt meerdere activiteiten voor sporters van alle niveaus. Kajak- of kano-afdalingen worden aangeboden op een parcours van 12 of 21 kilometer, afhankelijk van je motivatie maar vooral afhankelijk van het seizoen en de waterstand. Raadpleeg ook de uitgebreide catalogus van agentschappen en clubs die paardrijden, wandelen of fietsen aanbieden langs de RAVel tussen Houyet en Jemelle. Met beklimmingen tot 300 meter hoogte en passages onder natuurlijke tunnels door de rots, wordt de wandeling onderbroken door picknickplaatsen, uitzichtpunten maar ook infrastructuur waar te eten met producten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>