Het kasteel van Freÿr

Le chateau de Freyr proche du Domaine de Bonsoy

Het weelderige domein van het Château de Freÿr ligt niet ver van Dinant , op de linkeroever van de rand van de Maas. Een juweel dat geclassificeerd is als een belangrijk erfgoed van Wallonië, het kasteel en zijn tuinen doordrenkt van romantiek en rust dompelen bezoekers onder in het hart van een site vol geschiedenis.

Landgoed Freÿr: van de middeleeuwen tot nu

Als de eerste stenen van dit gebouw in de Middeleeuwen werden gelegd, is het de reconstructie tijdens de Renaissance die zichtbaar blijft. Het versterkte kasteel dat in 1554 werd verwoest en in 1571 werd herbouwd, wordt gekenmerkt door het interieur en exterieur dat tot op de dag van vandaag intact is gebleven. Na een bezoek te hebben ontvangen van Lodewijk XIV, met trots een kinderwagen uit de 18e eeuw tentoon te stellen en de eerste prijs te hebben gewonnen op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889, zag het Château de Freÿr de ondertekenaars van het Verdrag van Freÿr dat de grenzen oplegde. en het prinsdom Luik. Dit landgoed in Hastière, de eerste plaats in België om koffie te drinken, is ook geliefd bij toeristen vanwege zijn sinaasappelboomgaard, waarvan sommige meer dan 300 jaar oud zijn.

De interieurarchitectuur

Deze 18e-eeuwse aristocratische residentie wordt versterkt door een grote vestibule die zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. Onder de interieurdecoraties zijn onder meer de muurschilderingen van Frans Snyders de moeite waard. Tijdgenoot van Bruegel, de Vlaamse barokstijl siert het kasteel van Freÿr met stillevens en jachttaferelen. De Louis XV-fresco’s op het plafond en het originele meubilair herinneren aan de comfortabele intimiteit die 20 generaties aristocraten genoten. Renaissance open haard en meubels uit de tijd van de hertogen van Beaufort-Spontin staan ​​naast het barokke houtwerk van een kapel die rust en stilte uitnodigt.

De uitgestrekte tuinen

De tuinen van het Château de Freÿr, het Belgische Versailles genoemd, zijn geïnspireerd op Le Nôtre. Samengesteld uit een labyrint van meer dan 6 kilometer, zijn het de watermassa’s en de driehonderd jaar oude sinaasappelbomen die het uniek maken. De sinaasappelboomgaard voegt in feite een delicate geur toe aan de poëtische reis die bestaat uit de sprookjesachtige priëlen van de site. Doorspekt met beelden en terracotta voorwerpen van Paul-Louis Cyfflé, is het ontwerp van de paden en omwegen geïnspireerd op een kaartspel dat u kunt waarderen door het panorama van de Rocher de Freÿr.

Op het zuiden georiënteerd, biedt het park uitzicht op de Maas ongeveer tien kilometer van domaine du Bonsoy . Op het noorden zijn het de bossen die als achtergrond dienen voor deze unieke uitgestrektheid van vegetatie. De delicate geluiden van de poelen en waterstralen wiegen je wandeling zachtjes in de voetsporen van de meest Franse van de Belgische Maaslandse kastelen.

Tot slot, het Rococo-paviljoen dat een adembenemend uitzicht over de vallei biedt, heeft nog steeds de sporen van een spoorlijn die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd. Het kasteel van Freÿr en de gelijknamige rots maken geen deel uit van hetzelfde domein maar vullen elkaar aan! Grandioze werken van mens en natuur staan ​​zij aan zij om een ​​uitzonderlijk landschap te sublimeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>